28 de gen. 2014

Comptant síl·labes i lletres

Amb les idees tretes del material descarregable que vaig penjar fa un temps hem preparat un nou joc de consciència fonològica. Es tracta d'uns fulls amb tres imatges i una tira quadriculada a sota de cada una per poder posar-hi fitxes al comptar síl·labes o paraules. 
Ho hem fet com un dictat i com que cada nen tenia una full amb diferents imatges havien d'estar atents per saber si aquella paraula la tenien ells o no, com un joc de loto. 
Primer escoltaven la paraula i havien de posar tantes fitxes com cops de veu sentien. Després ho hem complicat més, ja que el que havien de comptar era el nombre de lletres. Això ja ha costat més i només uns quants ho han aconseguit. Alguns seguien comptant síl·labes. 
En acabar hem escrit les paraules a la pissarra, les hem picat i després hem comptat les lletres perquè veiessin la diferència.

26 de gen. 2014

Els gats de Laurel Burch

Els nostres veïns de P5, la classe dels gats, han acabat el seu projecte sobre el nom de l'aula amb un treball cooperatiu per crear un mural de gats a l'estil de Laurel Burch.
Laurel Burch era una artista nordamericana que destacava per l'alegria i el color que va donar a les seves obres. Entre elles podem trobar una col·lecció fantàstica on els protagonistes són els gats.

Cada nen de la classe dels gats n'ha dibuixat un. Després els han pintat amb ceres seguint l'estil de l'artista i finalment han enganxat tots els gats prèviament retallats formant el mural. Els ha quedat molt bonic!!!

22 de gen. 2014

Racó de sumar

Aquesta setmana en el racó d'aprenentatge matemàtic fem sumes. A partir d'unes targetes plastificades amb el resultat final de la suma, els alumnes han de pensar quins dos números podrien sumar aquesta quantitat. Prèviament havíem treballat molt la descomposició dels nombres fins el 6 utilitzant diferents estratègies  i amb les regletes Cuisenaire. Tot i haver treballat només fins el 6 molts d'ells ja són capaços de descompondre nombres més elevats.
El fet de ser targetes plastificades facilita la reutilització com si es tractés d'una pissarra ja que utilitzant retolador després es pot esborrar.
Cada nen pot escollir la targeta que creu que és capaç de fer i autocorregir-se. Després d'haver escrit els nombres haurà de col·locar tantes pinces com correspongui a la quantitat escrita per cada número i comptar-les totes juntes per comprovar si el resultat final és el nombre escrit a la targeta. Amb aquesta activitat facilitem l'autoconeixement amb l'autocorrecció, ja que cada alumne sabrà què és capaç de fer i podrà decidir fins on arribar. 


19 de gen. 2014

Dòmino de paraules

En un dels grups de lectoescriptura hem jugat al dòmino de paraules. És un dòmino que per davant té les paraules en lletra de pal i pel darrera, de diferent color, les de lletra lligada. D'aquesta manera els alumnes es poden adaptar al seu nivell a l'hora de jugar. Poden jugar tots amb lletra de pal, tots amb lletra lligada o cadascú pot utilitzar la lletra que millor li vagi.

17 de gen. 2014

Ken Robinson: Com escapar de la vall de la mort de l'educació.

Ken Robinson utilitza el seu sentit de l'humor, una vegada més, per explicar-nos com podem aconseguir millorar l'educació en uns moments difícils en els nostres sistemes educatius.  Ens parla de tres principis fonamentals perquè esdevingui l'aprenentatge a les escoles. En primer lloc, de la creativitat, de la que ja havia dit molt en una altra coneguda conferència. En segon lloc ens parla de la curiositat com a motor de l'èxit, ja que els infants aprenen de manera natural. I per últim, de la individualitat. Tots som diferents i als països amb més bons resultats a les escoles el que els diferencia dels altres és justament perquè han individualitzat l'ensenyament i l'aprenentatge ajustant-se a les necessitats de cadascú.
Ken Robinson ens diu que un bon mestre ha de ser un facilitador de l'aprenentatge, ha de guiar, estimular, provocar i involucrar. Perquè sense aprenentatge no hi ha educació. 
I acaba afirmant que el problema és que la cultura educativa dominant no s'ha centrat ni en ensenyar ni en aprendre, sinó en avaluar.


12 de gen. 2014

El procés de dol en els infants

Aquesta setmana, degut a la mort del pare d'una alumna, hem treballat el dol a l'aula. Als 5 anys és l'edat en què la mort els provoca molta curiositat. Comencen a separar la realitat de la fantasia i es fan moltes preguntes sobre aquest fet. Ells, però, associen molt la mort amb la vellesa. Molts ja han perdut algun dels avis i han viscut aquesta experiència, però quan ens trobem davant la mort d'un dels pares o d'un germà, tot trontolla.
El més important és explicar al nen sempre la veritat amb paraules que pugui entendre, de manera senzilla i deixar-nos portar per les seves preguntes. Deixar-lo estar trist i plorar reconeixent el sentiment d'una manera natural. Donar-li el recolzament emocional que necessiti i acompanyar-lo en aquest procés de canvi que haurà d'afrontar i viure. Ajudar-lo perquè expressi les seves emocions i sentiments i expliqui als altres el que li ha passat.
A aquesta edat , depenent de les creences familiars, el més fàcil per ells és imaginar un nou lloc on ara es pot trobar l'ésser estimat, el cel, en una estrella. I imaginar la mort com a procés de transformació igual que fa el cuc de seda en transformar-se en papallona. Ara s'haurà pogut convertir en el seu àngel que el protegirà i ajudarà en tot el que faci. Quan aquest procés es pot relacionar amb la fantasia que a aquesta edat encara tenen sempre és més fàcil per ells entendre-ho.

Us deixo uns quants contes adequats per aquestes primeres edats que ens podran servir per treballar el dol a l'aula o recomanar-los a la família.

De 3 a 5 anys:
De 6 a 8 anys:
També ens pot servir aquesta pel·lícula:


7 de gen. 2014

Treballant les seriacions des de les intel·ligències múltiples


Les seriacions són sempre presents a l'Educació Infantil però a vegades ens quedem només amb la realització d'aquestes amb gomets o fent collarets. Amb EntusiasMat hem estat treballant les seriacions durant tot el primer trimestre de moltes maneres diferents i hem entès la diferència entre seriació i patró. Ara ja sabem identificar el patró en una seriació i crear-ne a partir de patrons inventats.
La manera més habitual de realitzar seriacions a l'escola és a partir de material amb diferents colors, mides i formes. Si només utilitzem una d'aquestes variants el nivell de dificultat serà més baix i  el podem anar complicant a mida que combinem el color, amb la mida i la forma.

En aquest últim exemple podem veure com també es poden fer seriacions a partir de lletres o números.
Una altra manera de fer-ne seria a partir de palets col·locats en diferents posicions i on la quantitat també s'ha de tenir en compte:


| __ | __ | __ | __ | __ | __ | __ |

| __ | | | __ | __ | | | __ | __ | | | __ | __ | | |

/ | __ / | __ / | __ / | __ / | __ / | __És important que les seriacions es facin amb gran diversitat de materials i amb totes les possibles variants: color, forma, mida, posició i quantitat. I que els nens no només segueixin aquestes sèries a partir d'un patró donat sinó que també es trobin amb sèries ja fetes on ells hagin d'identificar quin patró segueixen i també siguin ells els que inventin un patró per realitzar una sèrie. En les següents imatges podem veure com per grups van inventar seriacions a partir d'escuradents. En un principi, tractant-se d'un material amb la mateixa forma, color i mida, havien de pensar en fer canvis de posició i quantitat, però la creativitat dels nens sempre va més enllà i les formes que no tenien les van fer.

Però les diferents maneres de treballar les seriacions no acaba aquí ja que amb EntusiasMat es treballen les matemàtiques a partir de les intel·ligències múltiples. Per tant, també hem treballat a partir del cos. Un grup d’alumnes ha servit per realitzar una seriació que els seus companys han inventat a partir del color dels cabells, de si és nen o nena, de l'alçada, etc. També n'hem fet a partir de la posició del cos: dret - ajupit, amb els braços en diferents posicions, etc... 
També hem fet seriacions sonores combinant picades de mans o peus i fent sorolls diferents amb diferents materials. Es pot fer també amb instruments musicals.
I finalment tots en rotllana seguíem un patró inventat cada vegada per un alumne diferent a partir de diferents gests o moviments: ajupir-se - picar de mans - fer un salt, picar de peus dues vegades - fer una volta - posar la mà al cap, ....

D'aquesta manera els alumnes han gaudit molt de totes les activitats i ens hem assegurat que tots n'hagin pogut fer una bona interiorització per les diferents oportunitats de treballar el concepte arribant a les diferents maneres de pensar per diferents camins.

2 de gen. 2014

Pedagogia holística

La pedagogia holística és aquella que aposta per una educació integral de la persona. Tenint en compte a l'alumne des del desenvolupament intel·lectual, emocional, físic i espiritual. Es tracta d'una educació viva, creativa i participativa a través de la connexió amb la natura i l'art. Un repte educatiu que mira cap a un nou paradigma per aconseguir una evolució conscient de l'alumne, tenint en compte tot el seu potencial.
A l'escola Sa Llavor de Mallorca hi trobem un exemple d'aquesta pedagogia tant a Educació Infantil, com a Primària i Secundària. En el següent vídeo podreu veure com treballen per aconseguir-ho. Està clar que aquest model d'escola està emmarcat en un entorn ideal per dur-lo a terme, en un espai proper a la natura i amb un número d'alumnes adequat per poder treballar en aquesta línia. Tot i semblar utòpic sempre ens pot servir per fer petits canvis en la nostra realitat i en el nostre pensament per poder treballar d'una manera més integral, tenint en compte l'alumne com a ésser multidimensional.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...