28 de març 2014

La Terra gira!

Seguim amb el projecte de l'Espai i treballem com es mou la Lluna i la Terra. Ja sabem que el Sol és una estrella i que no es mou. També hem après que la Lluna és el satèl·lit de la Terra.  I sabem que la Terra es mou de dues maneres diferents. Gira sobre ella mateixa amb el moviment de rotació i al voltant del Sol amb el moviment de translació. Entendre aquests dos moviments diferents i simultanis és força difícil als 5 anys, però fent teatre tot es veu més clar. 
Mentre una nena feia de Sol al mig de l'aula, sense moure's, una altra feia de Terra i un altre nen de Lluna i giraven sobre ells mateixos i a la vegada al voltant del Sol. Han acabat una mica marejats però ens ha servit per entendre-ho molt bé.Finalment ho han representat sobre el paper. Han retallat el planeta Terra que enganxat al full amb un enquadernador podrà fer el moviment de rotació, i d'aquesta manera han pogut observar com una part de la Terra a vegades està davant del Sol i altres vegades està al darrera. Després hi han enganxat paper de cel·lofana de color taronja sobre la part de la Terra on serà de dia i paper de cel·lofana blau sobre la part on serà de nit. Per acabar han assenyalat amb un gomet on vivim i així han pogut observar com al girar la posició canvia i han entès com és que es fa de nit i de dia. 

23 de març 2014

Una Lluna d'espuma!

Aquest curs tenim a l'aula una mestra de pràctiques que ens està ajudant en el projecte de l'Espai. L'entusiasme i la creativitat d'una mestra que comença amb il·lusió el que serà la seva professió, sempre dóna un aire nou i complementa el treball a l'aula. 
Aquesta vegada ha estat ella qui ha preparat una activitat sobre la Lluna per l'hora de plàstica. Ens ha sorprès amb una tècnica que mai havíem utilitzat. Hem fet una Lluna amb espuma d'afaitar!!! Es tracta de barrejar cola blanca amb espuma.


Manipular l'espuma amb les mans és el que més ha agradat als infants, i és que la seva textura és molt agradable, la seva olor també i el resultat final un cop seca encara és millor. Si hi posen força quantitat d'espuma, tot i que triga força a assecar-se, la textura resultant és tova i esponjosa. Quina Lluna més preciosa!
I per acabar el toc final, la decoració amb ceres per crear un ambient adequat dins l'Espai.20 de març 2014

Ens mesurem i comparem els peus

Estem EntusiasMats amb la mesura i aquesta vegada ha tocat mesurar-nos els peus. Primer hem fet hipòtesis sobre qui pensaven que tenia el peu més gran i el més petit. Ho han comprovat mesurat-lo amb una tira de cartolina que han tallat a la mida del seu peu. Després han comparat la seva mesura amb els seus companys per veure qui tenia el peu més gran, han ordenat les cartolines,... Finalment hem tret conclusions: Els nens més alts tenen el peu més gran, però no sempre és així.
Hem guardat les cartolines per seguir-hi treballant un altre dia.

 

 15 de març 2014

Cursa de paraules

L'aprenentatge de la lectoescriptura és apassionant a P5. Els alumnes estan motivats per entrar al món de les paraules, al món dels adults. Ser capaços d'entendre el que diuen les lletres en els contes, en els rètols, les etiquetes,... els manté entusiasmats. Però és feina de l'escola procurar que aquesta motivació inicial segueixi viva durant tot el procés d'aprenentatge. Proposar jocs i nous reptes serà important per assegurar-nos que tant els alumnes que mostren més dificultats com els que ja tenen un nivell avançat puguin sentir-se partícips del seu aprenentatge i satisfets dels seus avenços. 
Respectar el ritme és molt important, però tot i que no podem forçar el seu aprenentatge sí que els hem de proporcionar activitats que els ajudin a madurar i a progressar. A P5 això ho fem a partir de grups flexibles de lectoescriptura dividint els dos grups-classe en tres grups de nivell. D'aquesta manera el nombre d'alumnes és menor i podem proporcionar activitats ajustades al seu moment d'aprenentatge, reforçant l'aspecte de la consciència fonològica en què es troben en aquell moment. D'aquesta manera ens assegurem que cada infant està treballant al ritme que li pertoca i no ens saltem cap etapa. Els grups són flexibles perquè quan un alumne progressa més ràpid i necessita canviar de grup ho pot fer en qualsevol moment.
Una de les activitats que hem treballat aquesta setmana amb el alumnes del nivell alt ha estat fer una cursa de paraules. A la pissarra tenien dibuixats tres sacs que havien d'omplir de paraules que comencessin per la lletra marcada a cada un d'ells. Els alumnes es divideixen en tres equips i s'han de col·locar en fila davant del seu sac i anar passant un a un a escriure una paraula. Si a un alumne no li surt cap paraula és millor deixar passar el torn a un company per tal de no perdre temps. Els altres mentre esperen el seu torn han d'anar pensant per tenir una paraula preparada quan els hi toqui i fixar-se bé en quines paraules van escrivint els altres per no repetir-ne cap. Quan tots els components de cada equip ja hagin passat dues vegades es dóna per finalitzat el joc i ara caldrà esborrar les paraules repetides i comptar quin equip n'ha aconseguit més. 
Aquest tipus de joc que posa els nens sota una pressió a l'hora de pensar amb agilitat només es pot fer amb alumnes que ja dominin molt bé aquesta activitat, ja que si això es realitzés amb els alumnes que presenten més dificultat es podrien sentir frustrats per no poder posar cap paraula. Pels més avançats la competitivitat els és molt engrescadora, sempre i quan no s'abusi d'ella, i a la vegada el treball en equip els ajuda a valorar als altres per aconseguir un mateix objectiu. Ser capaços de donar pas a un company quan no els surt cap paraula perquè saben que el més important no és que siguin ells els que escriguin la paraula sinó aconseguir un objectiu per tot el grup, forma part d'un esforç que els ajuda a créixer en la relació amb els altres.

12 de març 2014

Comptem de dos en dos

Comptar de dos en dos era una feina que deixàvem pels grans de primer. A P5 no ho havíem treballat mai, però aquest curs, amb EntusiasMat, estan aprenent molt i tot d'una manera tant fàcil que s'atreveixen a tot.
Amb els bits dels números que passem cada matí hem jugat a comptar de dos en dos. Posats en línia a terra han anat saltant-los i dient en veu alta el número on queien. Ho han fet començant pel dos i també començant per l'u. D'aquesta manera van escoltant la sèrie numèrica dels nombres parells i la dels imparells.
Després hem passat els bits de dos en dos però quan veien un número havien d'encertar el que sortiria després.
Finalment han explicat quins trucs han fet servir per saber quin número venia després del que havien vist sabent que n'havien de saltar un. Alguns han dit que pensaven el següent amb el cap però no el deien, altres s'imaginaven la tira de números tal i com els havien saltat i alguns ho comptaven amb els dits. D'aquesta manera també hem pogut veure que tots tenien estratègies diferents i que totes eres vàlides.
Aquí hem treballat la intel·ligència lògico-matemàtica a través de la intel·ligència espacial i la corporal-cinestèsica. I el més important com sempre és que mentre aprenen s'ho passen molt bé.

8 de març 2014

Viatgem a la Lluna!

Tal i com vaig explicar en l'anterior entrada sobre el projecte de l'espai, hem començat per convertir-nos en astronautes per començar el nostre gran viatge on estem aprenent moltíssimes coses de l'espai.
Hem estat investigant en els llibres de consulta que tenim a l'aula com són els vestits que porten els astronautes i ens hem dibuixat a punt per pujar al coet. El primer destí serà la Lluna, i és per això que n'hem fet una de ben gran per poder-hi cabre tots.


Sobre paper mural negre hem pintat una gran Lluna amb una barreja de pintura blanca i farina per tal d'espessir-la. Un cop pintada i abans que s'assequés hem estampat taps de plàstic de diferents mides per representar el cràters.I amb la Lluna acabada i seca cada astronauta s'ha anat enganxant a sobre. Ja hem arribat a la Lluna!!!


Aquesta activitat ha partit de la proposta del bloc Els Petits Infants i de tècnica per pintar la lluna del bloc Mrs. Russell's Class trobades al taulell sobre el Sistema Solar del Pinterest de Fer de mestres. Gràcies a tots!

2 de març 2014

Fent estimacions de mesura amb les reglets numèrics

Seguim jugant i aprenent amb EntusiasMat i aquesta vegada els dofins de P5 han jugat a fer estimacions de mesura. Han col·locat els reglets numèrics sobre la taula barrejats i girats del revés, de manera que no es vegi la quantitat.


Jugant per parelles cadascú té un dau de diferent color. El vermell amb els números del 0 al 5 i el blau amb els números del 5 al 10. Tiren alternativament un dau de cada color i han de buscar el reglet que els sembli que mesura la quantitat que hagi sortit al dau. Un cop escollida, la giren i comproven si l'han encertat.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...