29 d’abr. 2014

Taller d'electrostàtica

Només començar el tercer trimestre hem celebrat a l'escola unes jornades científiques on des dels més petits fins els més grans han pogut experimentar i aprendre amb la ciència.
Una de les activitats que hem fet a infantil, organitzada pels alumnes de sisè és un taller d'electrostàtica.
L'electrostàtica és la branca de la física que estudia els efectes que es produeixen quan dos cossos entren en contacte degut a la càrrega elèctrica obtenint atracció o repulsió entre ells.
Els experiments que hem realitzat consten en fregar un globus amb el cabell per tal de carregar-lo negativament  mitjançant la fricció, obtenint un pèrdua d'electrons, que produiran una atracció cap a un altre superfície, perquè es produirà una càrrega positiva d'aquesta.
Ho hem probat fregant el globus amb els cabells i comprovant que aquests es posen drets. També hem aconseguit enganxar el globus a la paret. Hem esquinçat paper de seda a trossets petits i s'han enganxat al globus. Després ho hem fet amb una serp també de paper de seda i s'ha posat dreta. Finalment hem aconseguit moure una llauna! Ens ha semblat que era màgia! Quantes coses saben aquests grans de sisè!
Ara ja no ens caldrà anar a la perruqueria perquè hem sortit tots amb el cabell ben crepat.

 
24 d’abr. 2014

Un drac que treu foc pels queixals!

Avui hem gaudit a l'escola d'una diada de Sant Jordi genial. Dracs, princeses i cavallers ens han acompanyat tot el dia per celebrar aquesta festa. A casa ens hem endut, per regalar al pare i la mare, una rosa feta de plastilina i un drac que treia foc pels queixals bufant-lo pel darrera.

22 d’abr. 2014

Mòbils amb abelles

Acabem de començar el tercer trimestre i les finestres ja llueixen la primavera. Abans de marxar de vacances de setmana santa vam preparar unes abelles de cartolina i unes flors per fer mòbils. 
Les abelles les vam fer doblegant dues tires de cartolina, una groga i l'altra negra de manera que quedés en ziga-zaga per fer el cos. Després només va caldre enganxar-hi el cap i les ales. 
També vam preparar flors com les que ja havíem fet el curs passat que ens servirien per intercalar amb les abelles i fer els mòbils.

15 d’abr. 2014

Jocs per estimular la consciència fonològica


La consciència fonològica és una habilitat que els alumnes hauran d'adquirir en el procés d'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. És la capacitat que van assolint els infants a partir dels 3 anys sobre els segments del llenguatge oral: fonemes, síl·labes, paraules i rimes. Aquest aprenentatge els portarà a entendre la relació entre so i grafia com a regla del codi escrit.
Les investigacions destaquen que quan la consciència fonològica no està ben desenvolupada esdevenen dificultats per aprendre a llegir. Per tant, serà molt important preparar activitats que estimulin la consciència fonològica perquè de manera gradual els alumnes vagin aprenent a identificar fonemes, categoritzar-los, aïllar-los, unir-los, segmentar-los,... Però el més important serà ensenyar aquestes destreses d'una en una i fer-ho de manera gradual.  Caldrà doncs, preparar jocs lingüístics que permetin seguir una seqüència de treball per explorar les regles que regeixen el codi escrit i procurar que els alumnes vagin avançant respectant el propi ritme, sense saltar-se etapes.
L'ensenyança del coneixement fonològic millorarà el rendiment en la lectura dels alumnes, però sobretot ho farà amb els que tenen risc de tenir dificultats específiques per llegir i en aquells que ja les presenten.
En el següent enllaç podreu trobar un recull de Jocs per estimular la consciència fonològica seqüenciats per grau de dificultat, pensats per treballar durant el segon cicle d'Educació infantil i el Cicle Inicial de Primària.


http://www.xtec.cat/web/curriculum/infantil/orientacions?p_p_id=destacats_INSTANCE_hEk7&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&structs_action=%22/sadiel/destacats/view%22&articleId=1797779&groupId=11209&version=1.9

9 d’abr. 2014

Esquitxem les flors

Els grans d'Infantil ja tenim a punt l'àlbum d'aquest segon trimestre per portar-lo a casa i poder-lo mirar al costat de la família. La primavera ha estat la protagonista d'aquesta tapa.
Per començar han pintat una cartolina amb ceres fent trossos de diferents colors de manera totalment lliure. Aquesta cartolina pintada i envernissada ha servit per dibuixar-hi cercles i retallar-los. Amb aquests cercles es faran les flors.
Després han dibuixat dues tiges amb pintura de dits sobre una altra cartolina.


Sobre les tiges han enganxat els cercles formant les flors. I per acabar... han esquitxat amb pintura tota la cartolina. Aquesta part sí que ha estat divertida. Alguns han esquitxat tant que les flors ja gairebé no es veien.
Ha quedat una tapa d'àlbum amb una explosió de color espectacular!
La idea va sorgir de Hobbs Municipal Schools.4 d’abr. 2014

Transformacions geomètriques amb paper

Aquesta vegada les transformacions geomètriques han estat per trobar diferents figures geomètriques a partir d'un figura inicial. Partint d'un quadrat, hem après a doblegar-lo per la meitat i hem descobert que no tots ho han fet igual. La majoria de nens després de doblegar-lo han obtingut dos rectangles, però n'hi ha hagut algun que ha obtingut dos triangles. Hem seguit doblegant per la meitat per comprovar que anaven sorgint més quadrats i més rectangles i en altres triangles i més triangles. A tots els ha agradat més el triangle i han començat a doblegar el paper per obtenir triangles també.
Amb un color hem anat marcant les línies per veure millor les diferents figures geomètriques que anaven apareixent i finalment les hem retallat.
Veure que a dins d'un quadrat hi ha tants triangles ha estat màgic i com sempre amb EntusiasMat ens hem divertit molt.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...