29 de maig 2014

El test de l'arbre

El test de l'arbre és un dels instruments més utilitzats per analitzar el caràcter i l'estat emocional d'un infant a partir del seu dibuix. A través de la senzillesa de l'arbre es pot veure la personalitat del que l'ha dibuixat.
La nostra intenció al fer-los dibuixar un arbre no ha estat la de fer un anàlisi detallat dels nostres alumnes, sinó veure com sense grans coneixements psicològics es pot observar de seguida, segons com sigui el seu arbre, les diferents personalitats que tenim a l'aula. 
Per començar, les condicions en què es van dibuixar els arbres no van ser les més adequades perquè tingui validesa com a test, ja que primer havien estat observant molts tipus d'arbres en imatges reals i el van dibuixar tots junts a l'aula i no de manera individual. Per tant, tenien referents i alguns segurament es van copiar. A més, van utilitzar directament els retoladors, sense tenir la oportunitat de poder esborrar. Però, repeteixo, tot i així és molt interessant veure els resultats obtinguts, malgrat no se'n pugui fer un anàlisi fiable.
Segons els manuals de psicologia ens haurem de fixar en la mida de l'arbre, en la mida, alçada i amplada del tronc, en les branques, en la copa i en si ha dibuixat arrels i terra. També serà important la ubicació sobre el paper i els elements que el complementin. Si voleu aprendre a fer un anàlisi no deixeu de consultar aquest enllaç.

Aquests arbres els reservem per la següent activitat que realitzarem a l'aula. En la propera entrada us l'explicaré. Ara us deixo uns quants arbres perquè pugueu observar la riquesa de la diversitat que hi ha dins una aula.


27 de maig 2014

Els mapes mentals

A la classe dels gats han acabat el projecte dels Cavallers. Normalment l'activitat final que sempre realitzem és la conversa sobre Què hem après, que després queda enregistrada. A vegades a P5 ho fem en petit grup i de manera escrita, on tots comparteixen els seus aprenentatges. Però aquesta vegada hem fet un Mapa Mental.
Un Mapa Mental és una tècnica que permet l'organització de les idees, on l'infant pot expressar de manera visual i creativa tota la informació assimilada a mesura que, de manera espontània, la vagi recordant. D'aquesta manera es pot observar la idea principal al centre, la resta d'idees que van sorgint i la connexió entre elles. És una manera de plasmar la informació a partir del propi pensament. 
Amb aquest treball s'aconsegueix ajudar a estructurar i organitzar el pensament de manera molt visual. En el cas dels petits d'infantil facilita l'expressió, ja que no cal utilitzar l'escriptura sinó que es pot fer a partir del dibuix.
Si utilitzem mapes mentals des de petits facilitarem que quan siguin més grans siguin capaços d'utilitzar-los com a tècnica d'estudi de forma autònoma.
Els Mapes Mentals tant es poden utilitzar al final d'un projecte com per expressar en un primer moment les idees prèvies.
Realment, per ser la primera vegada que n'han fet, han obtingut uns resultats fantàstics. Aquests nois segur que han après moltes coses sobre Els Cavallers!


Si voleu saber més sobre els Mapes Mentals us deixo aquest enllaç: Curs de mapes mentals, PDF.

8 de maig 2014

Tot el que hem après dels planetes

En el projecte de L'Espai que estem acabant hem après moltes coses de cada un dels planetes del Sistema Solar. Fa uns dies vàrem realitzar a l'escola unes jornades científiques on vam explicar als nostres companys, a través d'un mural, tot el que sabem dels planetes. Ho vam fer per grups i cada grup es va encarregar d'un planeta. Dins del grup cada un tenia una tasca diferent, un va fer el dibuix, un altre va escriure el text amb l'ajuda de tots, un altra una paraula o un número. I de manera cooperativa van quedar tots els nostres coneixements visualment endreçats en un quadre de doble entrada.


6 de maig 2014

Dia de la mare

La setmana passada vam preparar el regal pel Dia de la mare. Un plat de cartró, retoladors, cartolina i ràfia van ser els únics materials utilitzats per fer aquest senzill mòbil que segur a totes les mares els va agradar molt.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...