26 de febr. 2015

La màquina màgica de la Tina

La màquina màgica de la Tina és la màquina de les funcions que teníem el curs passat a P5 i ara seguim treballant a primer amb EntusiasMat.
A P5 és una màquina realment màgica perquè normalment és la mestra la que fa entrar una quantitat i en surt una de diferent. Després a primer ja són els propis alumnes els que fan entrar i sortir els números i fan de mags.
A la màquina de les funcions sempre hi entra una quantitat i en surt una altra de diferent. I és que aquesta màquina suma o resta una quantitat igual d'elements. És a mesura que els alumnes van observant les entrades i les sortides que han de pensar què està fent la màquina, sumar o restar i quina quantitat. A P5 normalment es fa amb objectes comptables: fitxes, llapis, cromos,... , en canvi a primer ja s'introdueix una targeta amb el número i el nen que hi ha darrera la màquina (l'únic que sap la seva funció) fa sortir l'altre número.


21 de febr. 2015

Quina bogeria de cabells!!!

A P5 estem treballant el cos humà i hem aprofitat per fer-nos un autoretrat una mica original i de pas practicar amb la motricitat fina.
Es tracta de dibuixar-nos la cara i fer-nos uns cabells ben desbocats, arrissats, esgrifats, ondulats,... Uns cabells de bojos!!! Cada cabell ha d'anar del cap fins que se'ns acabi la cartolina realitzant algun dels traços coneguts. Aquesta activitat l'hem realitzada directament en retolador per potenciar l'espontaneïtat.
La idea ha sorgit d'alguns enllaços de Pinterest. Cliqueu aquí i aquí per veure'ls.13 de febr. 2015

Els escacs a l'aula


Aquest curs hem iniciat un nou mètode per treballar els escacs a cicle inicial. És un mètode complementari al treball de les matemàtiques EntusiasMat. Està pensat per fer-lo dels 3 als 12 anys, però es pot iniciar en qualsevol moment ja que funciona per nivells i no per edats. De moment només està en castellà "Ajedrez en el aula", però per nosaltres no va ser un problema a l'hora de decidir-nos ja que vàrem pensar que seria bo fer una altra hora complementària per reforçar aquesta llengua.

Vam pensar que estaria bé iniciar aquest aprenentatge a cicle inicial per no carregar amb més coses infantil. Aquest curs, tant primer com segon, han iniciat el segon nivell, ja que el primer nivell és molt bàsic.
Amb "Ajedrez en el aula" els escacs són una excusa per treballar habilitats mentals, valors i habilitats socials essencials en el procés d'ensenyament-aprenentatge. Sovint pensem que els escacs són difícils i només estan a l'abast d'alumnes més grans, però amb aquest mètode es respecta el nivell maduratiu de l'alumne i es va avançant de manera progressiva en el coneixement del joc sense dificultat.

Amb els escacs l'alumne no només entrena el seu pensament sinó que també es responsabilitza dels seus actes, desenvolupa la seva autoestima i l'esperit de superació. A més, a partir dels escacs es promou el treball a partir de les intel·ligències múltiples directament relacionades amb les vuit competències curriculars, ja que es presenten els conceptes des de la manipulació, l'experimentació i l'observació afavorint que tots els alumnes accedeixin al coneixement des de diferents rutes. Els alumnes aprenen a través del joc i la motivació que els suposa per aprendre estratègies i habilitats mentals, que els seran necessàries per desenvolupar-se en el món real.Si voleu més informació sobre aquest mètode per treballar els escacs a l'aula mireu-vos el programa en PDF que ens proporciona tekmanbooks.

Ara que el Congrés impulsa els escacs perquè formin part del currículum de primària, nosaltres ja tenim la feina iniciada.

El Parlamento impulsa el ajedrez como asignatura en España

Ajedrez en las aulas: argumentos irrefutables

6 motivos por los que llevar el ajedrez a los colegios es una buena idea


 


7 de febr. 2015

Transformacions geomètriques a cicle inicial

A partir d'un paper quadrat es proposa als alumnes doblegar-lo de manera que aconseguim dos triangles iguals. A alguns els costa veure que el que han de fer es doblegar-lo per la diagonal. Un cop aconseguit els animem a aconseguir-ne més. Alguns dobleguen el paper per l'altra diagonal, altres dobleguen per la meitat el paper ja doblegat en  forma de triangle. Seguim doblegant per aconseguir més triangles, ara toca doblegar el paper per la vertical i l'horitzontal.
Un cop doblegat el paper aconseguim quatre línies que es creuen al mig i parteixen el quadrat en vuit triangles. Els resseguim amb un color perquè es vegin millor.I finalment una última proposta: Algú veu més de vuit triangles? Ara tots a pensar. Algú n'ha vist 10 i fins i tot 12! I altres, tot i dibuixant en diferents colors els triangles amagats que hem anat trobant, els ha costat veure'ls.
I encara una pregunta més: Hi veieu alguna figura geomètrica més? El rectangle. Ara només els més experts han estat capaços de veure-hi alguna cosa més.

I el més important com sempre: aprendre des de la diversió, la motivació i l'experimentació. I això amb EntusiasMat sempre s'aconsegueix.

1 de febr. 2015

Premi al bloc amic

Fa uns dies vaig rebre de part de la Magda de Els Petits Infants, l'Anna de Petit Món, la Txell de La maleta del precima a infantil i la Mercè de DE GRAPES...pas a pas en l'educació un nou premi. Un premi molt especial perquè està dedicat als blocs amics, a l'amistat virtual. I em fa molta il·lusió que vingui de la Magda i l'Anna, unes blogaires amigues des dels inicis, i la Mercè, una blogaire que acabo de conèixer.

http: // www. mimamichic/2014/02/premio-al-mejor-bloc-amigo.html


Una de les condicions per acceptar aquest premi és definir la paraula AMISTAT. 

AMISTAT és una paraula molt especial i diferent segurament per cada un de nosaltres. Però tractant-se d'un premi dedicat a l'amistat virtual prefereixo definir el que aquesta és per a mi. 
Per mi els blocs amics, i les persones que hi ha darrera de cada un d'ells, són aquells que sempre tenen un comentari positiu envers la feina que fas, que ens animen a seguir-hi treballant, a no abandonar. Són els que valoren el que compartim i ens ho fan saber, alguns des dels nostres inicis.
Els blocs amics ens fan companyia en la bogeria de ser blogaires i són amb els que podem entendre'ns a l'hora de compartir il·lusions, inquietuds, creativitat ,... Són algú que ens escolta.

Ara cal fer el més difícil. Aquest premi cal passar-l'ho a deu blocs amics.

Gràcies a tots els blocs seguidors d'Un polsim de sal. Triar-ne només 10 serà difícil perquè jo us considero a tots blocs amics. Aquí va la tria:

Ana de Aula Tic
Mireia de Món infantil
Carme de Fer de mestres
Ametlla de Compartint mirades 
Mónica Silvina de Por el camino de las emociones


IMPORTANT: quan utilitzis la imatge del premi (com a post o com a gadget en el teu bloc), cal enllaçar amb aquesta URL   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...