25 d’abr. 2013

A la primavera... flors

Retallant tires de paper de colors hem fet les flors que decoren les nostres finestres aquesta primavera.

La idea ha sorgit d'una imatge trobada a la xarxa que guardava al Pinterest, però no sé de qui és.

24 d’abr. 2013

Cavallers, princeses i dracs

Aquest Sant Jordi hem perdut la por i hem pintat cavallers, princeses i dracs directament amb pintura, sense dibuixar prèviament amb llapis. Un cop sec hem resseguit alguns traços amb retolador per tal que quedessin més marcats. A vegades també va bé que no puguin corregir el que han fet. 
Només un parell volien rectificar el seu dibuix, però tots els altres han gaudit molt de pintar lliurement.

19 d’abr. 2013

Atributs negatius

Després d'haver treballat i fer diferents jocs amb els blocs lògics des de P3, ara ja estem preparats per introduir els atributs negatius a P5.
En una de les sessions de jocs matemàtics amb la meitat del grup hem començat a jugar amb els atributs negatius. Primer per conèixer-los un a un i després combinant-los amb els positius.
Tots asseguts en rotllana amb tres peces dels blocs cada un, pensem quina peça correspondria a l'atribut positiu i a la vegada el negatiu que la mestra ha col·locat al mig de la rotllana.
De seguida han entès el funcionament del joc i no han mostrat massa dificultats per col·locar les peces adequades i hem pogut anar augmentant el nombre d'atributs i el grau de dificultat.
16 d’abr. 2013

Transformacions geomètriques

A partir d'un cilindre de cartró hem plantejat un repte als nostres alumnes. Partint del coneixement d'aquest cos geomètric com a objecte de volum, havien d'aconseguir convertir-lo en una figura plana. La proposta de passar del volum al pla s'ha fet de manera totalment lliure per tal que poguessin pensar de quina manera podien fer-ho.
Han començat a investigar per la classe buscant material que els ajudés fins que a un se li ha ocorregut aixafar-lo amb un corró. Al veure-ho, els altres han pensat que era una bona solució i alguns també han provat d'aixafar amb la mà.


Un cop observat el resultat hem pogut comprovar que no havien aconseguit una figura plana ja que es tornava a obrir al deixar d'aixafar-la i podíem ficar-hi la mà a dins. Tots han començat a tornar a pensar com fer-ho i uns quants han pensat que posant-hi pega a dins ja no s'obriria. Només un ha tingut la brillant idea de tallar el cilindre amb unes tisores per tal d'obrir-lo aconseguint d'aquesta manera un rectangle. A la majoria els ha semblat que era la millor manera de passar del volum al pla.Ara només ens faltava fer el contrari. A partir d'un rectangle de cartolina han hagut de convertir-lo en un cilindre. Aquesta vegada si que els ha resultat molt fàcil a tots i enrotllant la cartolina de seguida han tingut el cilindre fet.


12 d’abr. 2013

El Conte Viatger


Fa unes setmanes vam iniciar el conte viatger a l'aula. Es tracta d'un conte fet entre tots. Primer vam decidir a la classe tots junts quins personatges volíem que sortissin en el nostre conte. Els vam dibuixar, cadascú el que més li agradava, i els vam enganxar en cartolines que posaríem a l'arxivador del conte.
Després vam pensar com podria començar el conte i entre tots vam fer el dibuix que podria il·lustrar la primera pàgina i vam escriure el text. Amb els dibuixos de tots vam muntar un collage per aconseguir una il·lustració amb els millors treballs.
A partir d'aquí, cada setmana s'emporta el conte a casa un alumne, que per això és viatger, i continua la història amb l'ajuda de la família. Segur que acabarà sortint un conte ben interessant i divertit.

9 d’abr. 2013

Mesurem el nostre cos

Seguim treballant el cos humà amb la nostra mestra de pràctiques. En aquesta sessió els infants han mesurat el seu cos d'una manera força original. 
Per parelles, s'han anat estirant sobre un paper mural amb els peus recolzats a la paret i, mentre un s'estirava, l'altre marcava una línia on acabava el cap sobre el paper mural. D'aquesta manera han pogut observar les diferents alçades on quedaven dibuixades les línies.
Després han mesurat amb una corda la llargada fins arribar a cada línia i han comparat el tros de corda que sobrava. Si sobrava menys tros volia dir que aquell nen era més alt i si en sobrava més, que era més baix.6 d’abr. 2013

Una mica de geometria

Després d'uns quants dies desconnectada d'aquest món torno a ser aquí amb energies renovades i us deixo dues sessions de geometria que vàrem realitzar a l'hora de jocs matemàtics que fem amb mig grup. 
En una de les sessions es tractava d'aconseguir fer un quadrat amb una corda. Per grups de 3 o 4 nens havien de pensar com fer-ho per aconseguir les quatre punxes dels vèrtexs. Alguns van decidir seguir la línia d'una rajola, altres van veure que si tivaven les quatre puntes els sortia més bé i un grup fins i tot mirava de mesurar amb les mans els quatre costats perquè fossin iguals. Després els vaig proposar que fessin el mateix sense recolzar la corda a terra i així van poder descobrir que si eren quatre nens al grup i tivaven un de cada punta els sortia un quadrat però el grup on només hi havia tres nens els va sortir un triangle.


En una altra sessió la proposta per fer quadrats i rectangles va ser a partir d'escuradents i plastilina. Als nens no se'ls va donar cap indicació. Amb el material sobre la taula havien de pensar com podien fer-ho. Després van enganxar les seves figures geomètriques sobre una cartolina.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...