15 d’abr. 2014

Jocs per estimular la consciència fonològica


La consciència fonològica és una habilitat que els alumnes hauran d'adquirir en el procés d'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. És la capacitat que van assolint els infants a partir dels 3 anys sobre els segments del llenguatge oral: fonemes, síl·labes, paraules i rimes. Aquest aprenentatge els portarà a entendre la relació entre so i grafia com a regla del codi escrit.
Les investigacions destaquen que quan la consciència fonològica no està ben desenvolupada esdevenen dificultats per aprendre a llegir. Per tant, serà molt important preparar activitats que estimulin la consciència fonològica perquè de manera gradual els alumnes vagin aprenent a identificar fonemes, categoritzar-los, aïllar-los, unir-los, segmentar-los,... Però el més important serà ensenyar aquestes destreses d'una en una i fer-ho de manera gradual.  Caldrà doncs, preparar jocs lingüístics que permetin seguir una seqüència de treball per explorar les regles que regeixen el codi escrit i procurar que els alumnes vagin avançant respectant el propi ritme, sense saltar-se etapes.
L'ensenyança del coneixement fonològic millorarà el rendiment en la lectura dels alumnes, però sobretot ho farà amb els que tenen risc de tenir dificultats específiques per llegir i en aquells que ja les presenten.
En el següent enllaç podreu trobar un recull de Jocs per estimular la consciència fonològica seqüenciats per grau de dificultat, pensats per treballar durant el segon cicle d'Educació infantil i el Cicle Inicial de Primària.


http://www.xtec.cat/web/curriculum/infantil/orientacions?p_p_id=destacats_INSTANCE_hEk7&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&structs_action=%22/sadiel/destacats/view%22&articleId=1797779&groupId=11209&version=1.9

4 comentaris:

  1. Hola, Lluna! No coneixia aquest material i em sembla molt interessant! Moltes gràcies per compartir-lo. Un petó.

    ResponElimina
  2. ¡Qué interesante! Graciaaaaaaaaas! Un saludo.

    ResponElimina
  3. Gràcies Fany! I tant que és interessant i necessari de conèixer. Bona setmana!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  4. Molt interesant, gràcies per compartir. A partir de demà al meu blog http://pispisiganya.blogspot.com.es/ et deixe un parell de premis. Una abraçada!!!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...