12 d’oct. 2012

Juguem a pensar

Us presento el projecte Filosofia 3/18 que pretén afavorir la pràctica de les habilitats de pensament mitjançant la reflexió individual i el diàleg. Es tracta d'un currículum diferenciat per a les diferents etapes escolars. El Grup IREF (Innovació i Recerca per l'Ensenyament de la Filosofia) és l'organisme responsable de la traducció i adaptació del projecte original, Philosophy for Children, de la creació de nous programes i també de la divulgació dels materials i la formació dels ensenyants.

Tot pensant i Tot pensant... contes formen el programa d'educació infantil Juguem a pensar, que serveix per introduir els mestres i els alumnes d'aquesta etapa en aquest projecte. En el llibre pel mestre Tot pensant trobarem molts recursos per treballar aquestes habilitats de pensament a l'aula a través dels contes, de jocs i de l'art.

Amb el treball de la filosofia a les escoles es pretés que l'alumne arribi a tenir un pensament més flexible, crític, imaginatiu, creatiu i intel·lectualment més autònom. Les activitats plantejades en aquest projecte porten a saber pensar en les conseqüències, a fer hipòtesis, a aprendre a dialogar, a saber triar,.... Habilitats de pensament totes, que ajudaran el nens a pensar millor per sí mateixos.
Un programa per fer dels nostres alumnes no només millors estudiants sinó també millors persones.

A la web del Grup IREF podreu trobar molts recursos per ampliar aquesta informació, experiències a l'aula, materials d'ampliació, articles, bibliografia, cursos, etc. Feu-hi una ullada, val la pena.

Vídeos per conèixer què és la filosofia 3/18

Dossier de contes Andersen

Experiències a l'aula d'educació infantil

Pensar amb la pintura

"Enlloc de posar sempre la intel·ligència per damunt i contra els sentiments, un educador hauria de centrar els seus esforços en fer que els desitjos fossin més intel·ligents i les experiències intel·lectuals més plenes d'emoció." M. Lipman. Filosofia a escola, pàg. 218.

6 comentaris:

  1. Una gran recomanació, Lluna. Ara em toca la relectura pq és un material per anar rellegint-lo!
    Per cert, totalment d'acord amb l´última cita!!!
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Olga! A mi també em toca la relectura.
      Petonets!

      Elimina
  2. Un projecte molt interessant i motivador. Nosaltres fa temps que el fem a l'escola des de P3 fins a sisè i els resultats són molt satisfactoris.
    Quan arriba la Filo, una tortuga que ens explica el fil conductor de tota la sessió ja estan a l'expectativa del que farem aquell dia.
    A més tot hi ajuda, la creació de l'ambient (classe una mica fosca i música relaxant), la filo que surt de la caixa....
    Gràcies per aquesta bona entrada!!!!
    Petonets i bon diumenge !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Magda! Quina sort que a la vostra escola treballeu el projecte des de P3 fins a sisè. Nosaltres només fem alguna pinzellada a infantil. A veure so algun dia ens ensenyes alguna d'aquestes activitats amb la Filo. Seria molt interessant.
      Petonets!

      Elimina
  3. Fantàstica entrada Lluna! Després em llegiré la informació amb més calma. M'encanta el projecte Filosofia 3/18! ;) Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Joel! De fet és un material que t'ajuda a saber quines són les habilitats de pensament que cal treballar i encara que no es faci el projecte a l'escola es poden aplicar en molts moments: després d'explicar un conte, quan presentes una obra d'art,... Segur que t'agradarà. Petonets:)

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...