28 de juny 2014

Comptem i canviem cèntims

Per tal d'introduir els nens de P5 en el concepte de desena va molt bé començar per agrupar elements de 5 en 5. Comptant de 5 en 5 els infants s'adonaran que l'última xifra del nombre sempre és 0 o 5. Passant els bits dels números de 5 en 5 cada dia aprendran ràpidament la seqüència. Podrem aprofitar perquè endevinin el número següent abans d'ensenyar-lo. Un cop dominin la seqüència de nombres els podrem fer comptar per exemple dits de les mans. S'adonaran que per comptar els dits que tenen a les mans un determinat nombre de nens no cal comptar els dits d'un en un sinó de 5 en 5 tantes vegades com mans hi hagi.
També podrem jugar a fer paquets de 5 per comptar els nens que hi ha a la classe i després només caldrà comptar de 5 en 5 tantes vegades com paquets hi hagi. Els que sobrin i no es puguin agrupar de 5 en 5 els comptarem d'un en un. Aquí estarem introduint el concepte d'unitat.
Per tal d'aprofundir en aquests conceptes va molt bé jugar a canviar cèntims per monedes de 5 cèntims. Amb EntusiasMat aquest treball serà fàcil d'aconseguir a través del joc i de les diferents maneres de plantejar el concepte als infants partint de les intel·ligències múltiples.
Jugaran per grups i per torns tiraran el dau. Al mig de la taula tindran monedes d'un cèntim prèviament retallades per ells. Cada nen agafarà la quantitat de monedes que indiqui la tirada del dau. Quan hagin aconseguit 5 monedes les podran anar a canviar al banc. Allà ells entreguen 5 monedes d'un cèntim i el banquer (pot ser el mestre o un alumne) els en dóna una de 5 cèntims. Se l'emporten a la taula i segueixen jugant. Quan acabi la partida comptaran quants cèntims té cadascú per saber qui ha estat el guanyador del grup. Amb les monedes de 5 cèntims hauran de comptar de 5 en 5 i amb les d'un cèntim de 1 en 1.



5 comentaris:

  1. Una gran idea. Me la guardo. Un saludo.

    ResponElimina
  2. M'agrada la proposta, el proper curs estaré a P5 amb els meus petits i ho posaré en pràctica.
    Si passes per Petit món http://petitmonblogger.blogspot.com.es/2014/07/regal-per-petit-mon.html, trobaràs un regalet.
    Que passis un bon estiu !!!
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per pensar en mi Anna! Ara mateix hi vaig!
      Segur que gaudiràs molt amb els de P5.
      Bon estiu per a tu també! Una abraçada!

      Elimina
  3. Respostes
    1. Moltes gràcies Txell per pensar en mi! Ara mateix hi vaig!
      Petons!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...