18 d’oct. 2015

Cargols a l'aula

A la nostra escola el cargol és el fil conductor a P4 durant la tardor ja fa molts anys, des de que vam descobrir el projecte Cargols al pati. Les activitats proposades les utilitzem per muntar una cargolera a l'aula, experimentar i observar-la.
Els nens gaudeixen molt de tenir uns animalets a l'aula, poder-los observar, cuidar i aprendre moltes coses a partir del seu cicle vital.
El primer és muntar la cargolera. Caldrà una caixa de plàstic gran, terra, pedres, troncs... i els cargols!




Cada dia caldrà alimentar-los, ruixar-los amb aigua, cantar-los Cargol treu banya i observar-los.
 

Els nens habitualment porten enciam perquè mengin els cargols, però és convenient proposar-los que li portin altres verdures per menjar i així veure quines els agraden i quines no. Les que no els agraden no se les mengen, per tant no es posaran malalts. Però el més interessant després de variar la seva dieta és veure que depenent del que mengen la caca canvia de color. Pels nens és un gran descobriment trobar un dia les caques de color vermell o taronja, en comptes del verd fosc tal com ja estan acostumats. I no pot faltar la pregunta:- Per què creieu que ha canviat el color de les caques? No tots els alumnes associen fàcilment el color amb el que han menjat.


Una altra pregunta interessant per fer-los és qui guanyaria si féssim una cursa de cargols. El més normal és que tots diguin que guanyarà el cargol més gran. Doncs som-hi! Preparem la cursa de cargols... i altra vegada la cara de sorpresa dels nens està assegurada. En primer lloc perquè els cargols no saben desplaçar-se en línia recta, ho fan en cercle i en segon lloc perquè van més ràpid els cargols petits, ja que els pesa menys la closca.




Es poden fer un munt d'activitats amb els cargols i quan acaba la tardor si els hem cuidat bé posaran ous. Haurem d'estar atents perquè són molt petits i els enterren. Quan neixin els cargolets petits els nens es posaran molt contents. 



Una altra proposta interessant per treballar el cargol la podeu trobar al XTEC: Dos nens, una nena i un cargol.

3 comentaris:

  1. Vais a aprender un montón de cosas sobre los caracoles. Un saludo.

    ResponElimina
  2. Hola Lluna, fa tres anys a P3 vaig fer el projecte del cargol i totes les experiències i descobertes que vam portar a terme van ser un èxit, cargolera, curses, colors, mesures, etc. El punt de partida va ser la troballa d'un cargol entre les plantes del pati. Et deixo l'enllaç del projecte per si vols consultar alguns recursos que vam utilitzar, malgrat que al fer-ho cada any segur que vosaltres en teniu un munt, http://petitmonblogger.blogspot.com.es/search/label/CARGOL.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Anna! Segur que en podrem treure noves idees.
      Una abraçada!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...