29 de gen. 2012

El Senyor NO

Fa uns dies us vaig presentar el llibre Fem les paus per treballar dinàmiques i realitzar activitats al voltant de la pau. Demà 30 de gener, dia de la PAU, és un bon moment per introduir alguna de les propostes que se'ns presenten en aquest llibre.
Als nostres alumnes de P5 demà els visitarà el Senyor NO, en forma de cartell. Us el presento:


Aquest cartell estarà penjat a la classe però també en tindrà un cada nen a la butxaca, per treure'l sempre que sigui necessari. Quan els molesti una acció dels altres, per exemple si volen obligar a un nen a jugar a alguna cosa que no li ve de gust, si algú vol que li deixin un color o una joguina immediatament, quan a un nen el molesten, quan algú el pega,... Quan el Senyor NO diu que no, és que no. Ha de quedar clar que el Senyor NO vol dir que han d'aturar l'acció que molesta els altres. La mestra també pot utilitzar-lo!

El Senyor NO és un senyor important que ens ajuda a dir als altres que hi ha coses que ens molesten, que ens fan mal, que no acceptem... El Senyor NO també ens ajuda a dir quines són les nostres opcions i eleccions, els nostres límits... A més, el Senyor NO ens ajuda a protegir-nos i defensar-nos. Abans de fer servir el Senyor NO cal veure si la situació ho requereix: el Senyor NO no serveix per a no fer cas, per sortir-nos-en am la nostra, per ser maleducats... El Senyor NO apareix quan ja hem dit de moltes altres maneres què pensem i què volem sense aconseguir que ens respectin. Si una persona sempre diu NO es queda sola.

El curs passat vaig utilitzar el Senyor NO en un grup on el respecte costava força, hi havia força baralles i conflictes entre ells. Gràcies a ell l'ambient del grup va canviar, poc a poc van aprendre a respectar-se i a fer-se respectar. A mida que els nens aprenen a saber dir NO amb paraules ja no necessiten el cartell i aquest deixa de tenir funcionalitat. En aquest moment ja es poden retirar els cartells de les butxaques perquè ja hem après què és el respecte. Espero que aquest curs em funcioni igual de bé i a qui ho probi també.

9 comentaris:

  1. Molt bona idea del senyor No! M'ha agradat molt. Endavant que això pinta molt bé LLuna!

    Petons!

    ResponElimina
  2. Jo també em guardo la idea per si algun dia la necessito...

    Nerea

    ResponElimina
  3. Una idea bonísima LLuna, els cartells com el senyor no els ajuda a entendre les coses!! una abraçada!

    ResponElimina
  4. Gràcies a tots pels vostres comentaris. Espero que el Senyor NO em funcioni!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  5. Hola Lluna!
    Molt bona idea!!!!
    Gràcies per compartir-ho.
    Meritxell

    ResponElimina
  6. Gràcies Meritxell pel teu comentari.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  7. També m'agrada la idea! És ben senzill i pot esdevenir un gran recurs. Gràcies per compartir-la Lluna!

    ResponElimina
  8. Molt bona idea!! ho apunte que segur que ho utlitze amb algun grup.

    ResponElimina
  9. A la classe de tres anys, sobretot, segur que serà un molt bon recurs! perquè hi ha xiquets que sempre tenen el No en la boca!!
    beset i gràcies per la idea.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...