Després de quatre mesos treballant les emocions i sentiments centrats en la vergonya, ara comencem la por. L’esquema que seguirem pel treball d’aquesta emoció serà molt semblant al que vaig presentar per la vergonya.
Iniciem doncs aquest sentiment a partir del reconeixement de cares que expressen por i anem pensant en situacions que fan por.
Els nens relacionen la por amb els éssers fantàstics que de nit se’ls apareixen dins dels seus caps i els provoquen malsons. És per això que hem d’intentar fer-nos amics d’aquests personatges i desmitificar la seva mala reputació convertint-los en éssers divertits. Però la por no només s’ha de treballar al voltant dels fantasmes, les bruixes i els monstres. La por també existeix quan els nens van al metge, quan es perden, quan es queden tancats en una habitació, lavabo,… Són situacions que a vegades han viscut amb angoixa, sense saber què els estava passant.
Els contes són els millors aliats per treballar les pors. I és que contes sobre aquest sentiment n’hi ha moltíssims.
Els contes populars a partir dels quals encetem aquesta emoció són: La caseta de xocolata, on ens enfrontem a dues pors alhora, la de l’abandó i la de la bruixa; i En Pere sense por, on podem riure’ns una mica de la por.
Després el nombre de contes que es poden explicar són interminables, n’hi ha de tot tipus i per tot tipus de pors.
La Laura té por ajuda a entendre els sorolls que poden sentir a la nit quan són al llit.
Un monstre sota el llit també parla dels sorolls de la nit, i amés parla de les pors dels adults, i de la manera com els uns i els altres s’ajuden a superar-les mitjançant l’afecte i la comprensió.
Quan neix un monstre també és un conte molt divertit i tendra.
Les ombres també provoquen pors i ensurts moltes vegades, per això pot anar molt bé Elisa la poruga.
Per desmitificar els monstres, les bruixes, les mòmies, els fantasmes i altres éssers fantàstics podem trobar infinitat de contes que ens hi ajudin. La col·lecció fantasmes de l’Editorial Baula n’és un exemple i la col·lecció Dolents de conte, també de Baula està plena d’aquests personatges que ens ensenyaran la part més tendra i amb molt sentit de l’humor.
La bruixa potser és el personatge més conegut pels nens i a la col·lecció La sirena de l’Editorial La Galera en podem trobar uns quants exemples:
Finalment la por a perdre’s o a quedar-se tancat també és important i podem trobar contes que ajudin els nens a buscar estratègies davant aquestes situacions. Un polsim de pebre de l’Editorial Joventut i M’he quedat tancada ens poden anar bé.
I si encara en voleu més els podeu trobar a l’entrada que va fer l’Olga al blog PETITSGRANSARTISTES!
GENIAL AQUESTA ENTRADA!!! És veritat que els contes són de gran ajuda per intentar entendre aquest sentiment!
ResponEliminaJo necessitaria un per perdre la por a conduir amb la carretera glaÇada. ;O)
Gràcies Olga! Ja buscaré a veure si trobo algun conte per a tu. Jaja.
ResponEliminaUn petó!
M'ha agradat molt aquesta entrada LLuna i ens has deixat un bon recopilatori de contes, molt importants per treballar aquest sentiment.
ResponEliminaFins aviat!!!
Una abraçada!!!
Gràcies Magda. Espero que us sigui ben útil.
EliminaUna abraçada!
Quina entrada més interessant! Estic molt d'acord amb tu, Lluna, ens cal treballar la por per desmitificar la mala reputació que tenen els personatges i convertir-los en éssers divertits i estimats.
ResponEliminaMoltes gràcies. Una abraçada ben gran!
Moltes gràcies Joel. A veure si entre tots aconseguim anar traient les pors que tan males estones els fan passar.
ResponEliminaUna abraçada!
Molt bé! prenc nota! ja saps que estic treballant justament la por, així que em ve genial la teva entrada! Moltes gràcies! una abraçada!
ResponEliminaSí Fany, el conte que vas entrar també em va agradar molt. Aniré penjant el que anem fent sobre aquest tema.
ResponEliminaUna abraçada!