15 d’oct. 2012

La descomposició dels nombres

Aquest curs seguim treballant el raonament matemàtic a través del joc amb la meitat del grup-classe. Hem iniciat el curs fent descomposicions amb els números 5 i 6, que són els últims que varen treballar a P4.
Un dels jocs que hem fet ha estat amb xapes i dues cartolines de dos colors diferents.


Es tracta de repartir cinc o sis xapes entre les dues cartolines i veure després quantes n'ha posat cada un a cada cartolina. Ho anem anotant a la pissarra i així obtenim totes les diferents maneres en què es pot descomposar el número que estiguem treballant. Si hi ha alguna de les combinacions que ningú ha posat demanem a veure qui trobaria alguna altra manera diferent de repartir-les, així fins que les tinguem totes.

Després els demanem que intentin posar la mateixa quantitat de xapes en una cartolina que a l'altra. Veuran que amb cinc xapes no ho aconsegueixen però amb sis sí. Aquí introduïm el concepte de parells i senars. Hi ha números que tenen meitat i altres que no.

Al comptar-les juntes, estant en dues cartolines de colors diferents per comprovar que tothom té la mateixa quantitat, fa que s'iniciïn al concepte de suma.

5 comentaris:

  1. Lluna, a mi també m'agradava molt treballar amb xapes.
    Pels infants és un material molt atractiu imagino pel que té de poc comú en la seva quotidianitat.
    Genial l'activitat!
    Petonets

    ResponElimina
  2. Molt bo Lluna! Gràcies de nou. :) Petonets.

    ResponElimina
  3. Una activitat que m'ha encantat Lluna.
    Gràcies per compartir-la amb tots nosaltres !!!
    Petonets

    ResponElimina
  4. Gràcies a vosaltres pels vostres comentaris que m'animen a seguir compartint!

    ResponElimina
  5. Hola LLuna, quines activitats més maques has fet aquestes dies. he tingut molt treball i no he tingut temps per llegir les teves entrades noves. I aquesta activitat em sembla molt bona per treballar la descomposició dels nombres. Gràcies per compartir.
    Un petonet!
    Lau

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...